Mannen på första raden
Sveriges första kvällstidning
Doktoranden funderade länge och väl på vilket ämne han skulle välja för sin text. Han blev särskilt intresserad när professorn på en föreläsning pratade om GT (Göteborgs-Tidningen). Tidningen som numera inte längre finns var under många år göteborgarnas egen lokala kvällstidning och hade en lång historia. Längre än Expressen eftersom den såg dagens ljus redan 1902. På lektionen antydde professorn att GT kanske egentligen var Sveriges första kvällstidning. Doktoranden tog professorn på orden och ämnet för essän var bestämt och även titeln: GT - Sveriges första kvällstidning.
Ett presshistoriskt seminarium
Professorn tyckte doktorandens ämnesval var både roligt och spetsigt. Så när det var dags för ett presshistoriskt seminarium frågade professorn om inte doktoranden - som blev mycket smickrad - kunde tänka sig att presentera sitt kapitel. I kapitlet påstods det att även om Aftonbladet och Expressen kanske blev fullfjärdrade kvällstidningar under 1930-40-talet hade GT långt innan dess många av de drag som vi känner igen hos tablodierna. Det var kampanjer, lite slängigare stil, uppstickarmentalitet och fokus på eländesnyheter och förströelse. Så GT var kanske trots allt Sveriges första kvällstidning?
När seminariet närmade sig var doktoranden ganska nervös och inte blev det bättre när deltagarlistan på seminariet damp ner i mailkorgen. En kollega som fick se listan utbrast: "Det där är ingen deltagarförtecknig, det är en referenslista!". Visst var det så. Alla prominenta mediehistoriker var på plats och dessutom ett gäng gamla chefredaktörer. Kollegan hade rätt. Refrenslistan i kapitlet hade klara likheter med seminariets deltagare.
Mannen på första raden
Hur gick det då? Doktoranden gjorde kanske inte sitt vassaste framträdande, men farbröderna (det var mest sådana) var snälla och log - kanske lite överseende. De verkade också tycka att det var lite roligt med den vässade titeln och ställde en hel del frågor. Men till slut var det över och doktoranden kunde andas ut. Men han undrade en sak. Vem var egentligen mannen som suttit längst fram, som sett ganska bister ut? Han hade inte ställt någon fråga och lämnat rummet direkt efter presentationen. Doktoranden kunde inte placera honom, men tyckte ändå att han såg lite bekant ut så han frågar professor O vem det var. "Det där", svarar professorn, "var ju Carl Adam Nycop, Expressens grundare".
Kommentarer
Skicka en kommentar