Deadline är bara nåt man säger!

Det var fredag eftermiddag, ganska sent och projektassistenterna var stressade. Arbetet att samla in och kategorisera den stora mängden forskningsmaterial hade gått trögare än beräknat och deadline närmade sig obehagligt snabbt. Vid lunchmötet inser de att uppdraget har misslyckats och beslutar - med viss tvekan - att gå till projektledaren, professor Y, och berätta de dåliga nyheterna.



Deadline är bara nåt man säger

Lite nedslagna och kanske också lite nervösa knackar de på professorns rum. "Kom in", hör de professor Y:s röst säga och in i rummet stegar de två och för fram sitt ärende. 

- "Professor Y" (egentligen sa de bara "Y" i linje med den svenska avslappande attityden till titlar), "vi är inte klara".

- "Vadå?", säger professorn med en helt oförstående min

 - "Det är ju deadline på måndag, och vi har inte hunnit klart", förklarar assistenterna.  

- "Deadline?", säger professorn med ett förvånat ansiktsuttryck. "Det är ju bara nåt man säger". Sedan trycker han till med: "Dom ska vara glada att dom får något överhuvudtaget!".

Projektassistenterna, som inte är lika bevandrade i akademins funktionssätt, går lite lättade, men också förundrade tillbaka till projektrummet och tar helg. Deadline är ju tydligen inte deadline, så arbetet med att slutföra projektet får vänta till måndag.

En annan tid?

Anekdoten ovan skedde för ganska många år sedan, till och med några år in på det gamla århundradet. Numera är min bild att deadline faktiskt oftast är deadline på riktigt - även i akademin. Det är inte något "man bara säger". Digitaliseringen har gjort sitt till, där datorsystem sätter en stenhård gräns och försenade projektansökningar eller anmälningar till konferenser går inte längre att skylla på saktfärdig post eller andra förmildrande omständigheter. Men det finns ändå en gradskillnad jämfört med hur det ser ut där ute, i den så kallade verkligheten.  

Där ute verkar deadline fungera som ett absolut begrepp. Är det försent är det försent. I forskarvärlden är det mer öppet. Kanske inte "bara något man säger", men ändå lite beroende på perspektiv, allt som oftast föremål för förhandling. Inte konstigt att utomstående ibland blir lite förvirrade.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Den blomstertid nu kommer.... Veckans valaffisch v.28

Fyra spaningar i invasionens skugga

Vem gynnades av valbevakningen - en fråga om AB-index?