En akademisk kvart flyttar man inte hur som helst

Docent X hade för första gången fått hedersuppdraget att vara ordförande på en disputation. Som vanligt skulle högtiden gå av stapeln på eftermiddagen och docenten hade förberett sig väl. Manus var utskrivet och alla verkade vara på plats i god tid. Eller rättare sagt, nästan alla. Doktorandens handledare – professor X - fanns inte i lokalen trots tidpunkten närmade sig då disputationsakten skulle börja. Bara 10 minuter kvar till klockan slår 13 och ingen handledare i sikte.



Docent möter professor

Som tur var skulle disputationen ske i en lärosal bara ett stenkast från handledarens kontor. Så docenten finner sig snabbt och springer nerför trapporna, flyger över gården och ramlar uppför trapporna för att se om handledaren är kvar på kontoret. Mycket riktigt. Där sitter professorn i godan ro och verkar inte alls ha någon brådska. Docenten – som nu är lite stressad – säger, ”professor X, kommer du? Vi börjar ju snart!”. ”Vadå?”, säger professorn, lite barskt. ”Vi börjar ju kvart över ett”? ”Nej”, svarar docenten. ”Jag skrev ju i kallelsen att disputationen börjar 13.00, inte kvart över”. Professorn tittar om möjligt ännu barskare på docenten och säger. ”Det spelar ingen roll vad du skriver, disputationer börjar kvart över”. Docenten lommar tillbaka till lokalen och meddelar att akten är framskjutet en stund och att själva disputationen startar kvart över inte 13.00. En akademisk kvart flyttar man inte hur som helst.


Historien bakom en akademisk kvart

Den akademiska kvarten har långa anor. Jag har hört lite olika historier om dess ursprung och den jag gillar bäst är att den uppstod i Lund (eller om det var Uppsala) på den tiden då studenter inte hade egen klocka utan gick efter kyrkklockan. Eftersom det tog en stund att ta sig från studentrummet till lärosalen började föreläsningarna kvart över så att studenterna kunde göra sig i ordning och gå hemifrån och anlända en kvart efter hel timme till föreläsningssalen. 


Förvirring och motstånd

Den akademiska kvarten är svår att bryta och vi har fortfarande återkommande förvirring om möten börjar ”kvart över” eller ”prick”. I kallelser är kodordet som följer: står det 14 betyder det 14.15, men om det står 14.00 är det hel timma. Men ibland glöms det av, ibland har nya medarbetare inte förstått koden och ibland tolkar vi informationen på olika sätt. Förvirring råder men jag gillar ändå den akademiska kvarten. Den är som en protest mot alltför stora förändringar. För även om samhället snurrar fortare och fortare har vi kvar vår akademiska kvart – ett litet institutionellt motstånd.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Den blomstertid nu kommer.... Veckans valaffisch v.28

Fyra spaningar i invasionens skugga

Vem gynnades av valbevakningen - en fråga om AB-index?