Lika som bär? Inte riktigt

I mitt twitterflöde pratas det ofta om likheter mellan olika högerpopulistiska partier och rörelser. Ofta lyfts likheterna mellan Trump och hans administration och Sverigedemokraterna fram. Inte minst när SD i veckan anklagade SMHI för att vara propagandistiskt. Visserligen har SD hela tiden varit mer åt det klimatskeptiska hållet, men inte så uttalat och partiledare Åkesson har också offentligt sagt att global uppvärmning orsakas av människan.

Men det finns en uppenbar olikhet och den handlar om politisk strategi. För i SD är det konsekvent underhuggare som får komma med kontroversiella politiska försöksballonger. Sedan är det Jimmie Åkessons uppgift att gjuta lite olja på vågorna. Inte ta avstånd, men statsmannamässigt nyansera och tona ner. Så ser Sverigedemokraternas politiska strategi ut.

Alla som överhuvudtaget följt Trump de senaste månaderna inser att för Trumpadiministrationen är strategin den totalt motsatta. Trump levererar på Twitter det ena politiska kontroversiella förslaget efter det andra och sedan får hans kommande ministrar nyansera och försöka lugna ett stormigt hav.

 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Affischkampen vid extravalet 1958

Varför skulle myndigheter inte berätta allt de vet? En liten undersökning med en hypotetisk fråga

Public service är en prefekt måltavla i kulturkriget