Propagandainspektionen (vecka 18): Murens återkomst

Nu börjar partierna att offentliggöra sina affischer inför EU-valet, och Propagandainspektionen kommer att analysera och kommentera dem, med start idag.

Sverigedemokraterna var bland de första med årets valaffischer, som presenterades förra veckan. Det genomgående temat var murar, men inte som något negativt som vi har varit vana vid, utan som något Sverigedemokraterna vill kämpa för.

 

”Tear down this wall!”

Den 12 juni 1987 höll den amerikanske presidenten Ronald Reagan ett tal vid Berlinmuren, där han uppmanade den ryska presidenten Gorbatjov att öppna östblocket mot väst:

“We welcome change and openness; for we believe that freedom and security go together, that the advance of human liberty can only strengthen the cause of world peace. There is one sign the Soviets can make that would be unmistakable, that would advance dramatically the cause of freedom and peace. General Secretary Gorbachev, if you seek peace, if you seek prosperity for the Soviet Union and Eastern Europe, if you seek liberalization: Come here to this gate! Mr. Gorbachev, open this gate! Mr. Gorbachev, tear down this wall!”

Berlinmuren hade sen den byggdes i början på 1960-talet varit en symbol för ett delat Europa; en mur var något som skilde folk och kulturer åt på ett onaturligt sätt. Den nya världen, det nya Europa, skulle vara en kontinent utan murar, med fri rörlighet för människor och varor och EU var en central och naturlig del av detta.


En tid utan murar?

EU växte och de inre murarna demonterades, men samtidigt blev det mer och mer fokus på EU:s murar utåt, mot de länder som (ännu) inte var medlemmar. Motståndet mot ”gränslösheten” gällde speciellt de nya medlemsländerna som fungerade som transit för flyktingar från länder utanför. Det var speciellt de högernationalistiska partierna som ville ha strängare gränskontroller, samtidig som vänsterpartierna kritiserade vad de kallade ”Fästning Europa” som skyddade medlemsländerna på bekostnad av fattigt folk i andra länder.


Öppna hjärtan och inga murar

Under flyktingkrisen 2015-16 blev motsättningen mellan ”murmotståndare” och ”muranhängare” tydlig. Den dåvarande socialdemokratiske statsministern Stefan Löfven höll hösten 2015 ett tal då han sade att ”mitt Europa bygger inte murar”. Vid EU-valet 2019 undvek Moderaterna muren som metafor, men talade om gränserna som skulle bevaras och stärkas.

 


 

Murkramare?

I årets val har Sverigedemokraterna klart markerat sig som förespråkare för den hårda linjen, med Jimmie Åkesson som talesperson. På valfilmen som partiet har lagt upp på sin YouTubekanal säger han med lite fler ord det som affischerna säger: EU måste ha solida murar mot omvärlden för att skydda medborgarna mot hoten utifrån. Hoten är enligt affischerna tre: invandringskaos, gängkriminella och islamister, och partiet har skapat fyra affischer i olika färger med samma budskap.

 

 

Den hotfulla omvärlden

Trots att texten är kort finns det intressanta påståenden bakom. För det första kommer invandring, gängkriminalitet och islamism alla utifrån. För invandringens del är det självklart korrekt, men är det verkligen så att all gängkriminalitet begås av folk som har tagit sig in i EU? Finns det verkligen ingen inhemsk gängkriminalitet? Eller är det kanske rent av så att partiet syftar till barn och barnbarn av folk som har kommit till EU utifrån, oavsett om de är EU-medborgare?

Och är det så att islamister enbart kommer utifrån? Nu pratar vi inte om ursprunget, utan om de personer som radikaliserar unga – visst är många av dem EU-medborgare? Vad gäller invandringen, gör SD bruk av ett beprövat trick, nämligen att koppla ihop ett neutralt ord med en negativ beskrivning. På så sätt blir ”invandring” synonymt med ”kaos”, och det vill vi ju alla undvika.


Dold argumentation

Sverigedemokraternas argumentation är kort sagt att alla dessa tre ”ondor” – kaos, gängkriminalitet, islamism – kommer utifrån, och att enda sättet att bromsa dem är genom att bygga murar som inte släpper igenom de oönskade personerna. Att det kan finnas EU-medborgare bland dessa beror på att fel personer redan har släppts igenom, så en logisk konsekvens vill då vara att kasta ut dem ur ”vår” gemenskap.

Det är ingen slump att texten parafraserar Löfvens ord. Kampanjen är en attack på andra partiers mjuka linje som har resulterat i att samhällsomstörtande personer har släppts in i EU. De ska ut, och vi ska inte släppa in fler! I vanlig ordning har SD därmed satt dagordningen för en stor del av diskussionen, men även satt tonen i debatten.

 

av Orla Vigsø

 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Den blomstertid nu kommer.... Veckans valaffisch v.28

Fyra spaningar i invasionens skugga

En dag ringde Uppdrag Granskning och ville prata