Om faran med att låna böcker

Post-docen hade fått en chans - med hjälp av ett generöst stipendium - att vistas vid ett välkänt utländskt universitet. Han var stolt och glad över att få hänga vid lärosätet där det i stort sett satt en världsberömd forskare i varje rum. Han trivdes som fisken i vattnet. 

Men så vad det ju det där med tillgång till böcker. För läsa måste man ju. Noteras ska att historien utspelar sig på den tiden då akademiker fortfarande läste böcker och inte bara vetenskapliga artiklar i internationella tidskrifter. 

Den unga forskaren funderade på hur han skulle göra för att få tag på boken han just nu behövde för att förkovra sig. Eller rättare sagt, han funderade inte så länge utan gjorde som han alltid brukade göra därhemma, dvs. stövlade in till professorn i rummet intill och frågade han kunde låna ut boken som behövde bli läst. Den uppburne professorn ser ganska överraskad ut, eller rättare sagt väldigt överraskad, men som den gentleman han är letar han lite i bokhyllan och lånar post-docen boken som glatt traskar iväg till sitt eget rum och försjunker i läsandet. 

Lite senare pratar postdocen med några postdockollegor om att han lånat en bok av den världsberömde professorn. De bara stirrar och säger: "Vad sa du att du gjorde för nåt, sa du?" "Lånade en bok", säger postdocen obekymrat. "Professorn lånar aldrig ut böcker. Det vet alla", fortsätter kollegorna. "Han beskyddar dem som om de vore hans familj". Postdocen inser att han trätt över en osynlig gräns, brutit mot en lokal social konvention. Den berömde professorn lånade bara ut boken för att han blev så perplex över frågan eller att han inte ville förolämpa nyanlände gästen även om han betedde sig tarvligt.

Post-docen bad aldrig att få låna några böcker av professorn igen och insåg att även om akademiska kulturer verkar vara likadana på ytan så döljer de en avgrund av normer och föreställningar. På hans heminstitution var det självklart att låna ut böcker och där traskade doktorander ständigt in till professorn som gladeligen lånade ut böcker om det behövdes. Så var det inte här.

Lärdomen av historien är väl att självklarheterna blir tydliggjorda och ifrågasätts när vi lämnar den trygga hemmiljön och reser ut i världen. Eller för den skull också när världen kommer till oss.



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Fyra spaningar i invasionens skugga

Den blomstertid nu kommer.... Veckans valaffisch v.28

En dag ringde Uppdrag Granskning och ville prata