Propagandainspektionen (vecka 15): Entré för Folklistan - fågel eller fisk?

Det mest spännande inför årets EU-val har sannolikt varit turbulensen kring Kristdemokraternas Sara Skyttedal som nu höjt temperaturen ytterligare ett steg genom att lansera Folklistan tillsammans med Jan Emanuel Johansson. Det nya partiet lanserades i debattören Henrik Jönssons YouTubekanal. Det brukade ju heta att vänstern förökade sig genom delning, men nu verkar den trenden flyttat högerut. 


Folklistan var inte först

Många politiska kommentatorer har jämfört Folklistans turbulenta bildande med hur Ny Demokrati en gång i tiden slog igenom med buller och bång i mötet mellan Ian Wachtmeister och Bert Karlsson. Sara Skyttedal och Jan Emanuel har inte samma bakgrund, men ingen kan förneka att det handlar om två kändisar som vill använda det kapital de har skaffat sig i offentligheten och växla in det mot politisk makt. 

 


 

En annan lista

Annars för ju Folklistans inträde på den politiska scenen tankarna till en annan lista - Junilistan som också var ett EU-kritiskt parti och som snabbt skaffade sig starkt stöd i opinionen. Även där handlade det om personer som inte var helt okända även om de hade lite torrare bakgrund, nationalekonomerna Nils Lundgren och Lars Wohlin. En likhet mellan listorna är i alla fall att ledargarnityret i Junilistan också hade lite olika politiska beteckningar där Lundgren och Wohlin lutade åt olika håll, precis som Skyttedal, före detta KD och Emanuel, före detta S. Men EU-kritiken är gemensam. Junilistan gjorde succé och fick 14,5 procent i EU-valet 2004, men det som går upp brukar också ramla ner efter ett tag.


 

What goes up...

Faktum är Junilistan startade en trend av nya partier som fick framgångar i EU-valet, för att tappa opinionstöd i nästa val. 2009 åkte Junilistan ut. Istället kom Piratpartiet in i parlamentet med sin kritik mot övervakningssamhället och bristen på personlig integritet för medborgarna i det nya IT-samhället. Men inte heller piraterna fick behålla sin plats utan tappade sitt mandat 2014. Istället kom Fi in EU-parlamentet, fast inte heller de lyckades hålla sig kvar i Bryssel/Strassbourg över nästa val. Men 2019 var det inga nykomlingar som tog plats så man skulle kunna säga att Folklistan tar över utmanarpartiernas fallna mantel och gör ett försök att hitta folkligt stöd för ett EU-kritiskt parti. 

 


 

Kanske....kanske inte

Hur kommer det att gå då? Får firma Emanuel/Skyttedal någon framgång? Vad som talar för är att det handlar om två karismatiska personer som är vana vid rampljuset och redan är kända för stora delar av allmänheten. Där är mycket vunnet. Ett problem är att positionen som EU-kritiker till höger redan är upptagen av såväl Kristdemokrater och Sverigedemokrater. Man ser också på sociala medier att det är högerut som ilskan mot det nya partiet är störst. Risken att Folklistan tar röster från KD och SD är förmodligen större än att de vinner väljare från andra partier och partierna vänsterut kan nog luta sig lugnt tillbaka.  


Vänster och höger har bytt plats

Sett i ett historiskt perspektiv är den svenska resan från en EU-kritisk opinion till en allt mer positiv syn på EU och där vänsterpartierna gått från EU-skepsis till EU-entusiasm, men där borgerligheten blivit alltmer kritisk mot EU. Kanske skulle ett vänsterparti med EU-kritik ha större chans? Se bara på hur det nya tyska partiet BSW (Bündnis Sahra Wagenknecht) rusar i opinionen inför EU-valet. Partiet står till vänster i ekonomiska och sociala frågor och till höger i migration och klimat. En position som SD hade tidigare. Eller kommer Jan Emanuel med rötter vänsterut bli en svensk Sahra Wagenknecht? Frågan är vad Sara Skyttedal skulle säga om det.

Vill ni läsa lite mer om Propagandainspektionen finns det en artikel i gårdagens GP att ta del av. Läst artikeln HÄR.

Av Bengt Johansson

Kommentarer

  1. Fick av Peter Karlberg tips om TV3s debattprogram med småpartier inför valet 2006. Värt att titta på: https://www.youtube.com/watch?v=PpIkDGzg1xg

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Den blomstertid nu kommer.... Veckans valaffisch v.28

Fyra spaningar i invasionens skugga

Vem gynnades av valbevakningen - en fråga om AB-index?