Take a knee

Det är inte utan att man börjar nynna på Nationalteaterns låt "John Carlos" när Trump startat ett storbråk med amerikanska sportstjärnor. Sport och politik hör alltid ihop, även om många försöker hävda motsatsen. I USA har nationalistiska symboler en given plats. Nationalsång och flaggor hör till vardagen, inte bara i de högsta ligorna.


NFL-spelaren Colin Kaepernick startade protesterna mot diskrimineringen av svarta i USA för drygt ett år sedan. Detta genom att inte resa sig under nationalsången. Sedan dess har protesterna (take a knee) spridit sig och nu kände president Trump att det var dags att höja rösten. Även om Trump hävdar att han vill att USA ska enas från den starka polariseringen som präglar landet kastar han snarast bränsle på elden i sina kampanjtal och tweets. Donald Trump är ständigt i kampanjläge, det präglar hela hans presidentskap, och bedriver man en ständig kampanj ligger det i sakens natur att man är konfrontativ och splittrar. 

Här i USA finns det givetvis de som som stödjer Trump. Flaggan och nationalsången är starka symboler och de som håller med delar hans problembeskrivning. Att inte hedra flaggan är detsamma som att inte stödja de som gett sitt liv för landet i krig. Kritikerna menar då istället att Trump återigen ger sig på minoriteter och dess (bristande) rättigheter. Han vägrar att se att det finns problem med rasistiska strukturer i USA och inte minst hur polisen hanterar minoriteter.

Här skulle man kunna tro att debatten delas in i konservativa som håller med Trump och liberaler som är emot. Men riktigt så enkelt är det inte. Det finns också tydliga konservativa röster som också menar att spelarna har konstitutionell rätt att uttrycka sin åsikt (man får ju faktiskt bränna flaggan enligt en dom i HD). Sedan menar de i och för sig att de också har rätt att bojkotta spelare och lag som inte hedrar flaggan. Och debatten slutar inte där för Trump twittar som bekant alltid vidare....

Frågan man som svensk ställer sig är om en liknande situation ens kunnat uppstå i Sverige. Visserligen har röster kritiserat att inte alla spelare sjunger nationalsången i fotbollslandslaget. Men att Stefan Löfven skulle gå ut och kräva att de som inte sjunger skulle kastas ut från landslaget finns inte på kartan. För att skapa liknande reaktioner i Sverige - både politiskt håll och idrottsmän - måste nog Jimmie Åkesson bli statsminister.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Propagandainspektionen (vecka 1) - Våra favoritaffischer!

Varför skulle myndigheter inte berätta allt de vet? En liten undersökning med en hypotetisk fråga

Propagandainspektionen (vecka 26) - Den PR-kunnige uppkomlingen: Gustav Vasa, del 1