"Det stulna valet" - en ny dolkstötslegend

Dolkstötslegenden är en klassisk konspirationsteori som spreds i Tyskland efter första världskriget. Teorin gick ut på att den tyska armén var obesegrad, men tvingats kapitulera efter att politikerna svikit armén genom att sluta fred. De hade därmed gett armén en dolkstöt i ryggen och förhindrat en tysk militär seger. Dolkstötslegenden användes flitigt i nazisternas propaganda under mellankrigstiden. Men givetvis fanns det ingen sanningshalt i påståeendena, eftersom det var militärerna som själva bedömt att kriget inte kunde vinnas och då övertalat kejsaren att avgå för att lämna över makten till valda politiker.  

President Donald Trumps agerande, både under och efter valrörelsen är ett försök att lansera en ny dolkstötslegend: "Det stulna valet". Redan under valrörelsen 2016 påstod Trump att valet var riggat så att demokraterna skulle vinna. Om han förlorade var det på grund av fusk, inte för att väljarna inte stod bakom honom. 

Under hela valrörelsen 2020 målade den amerikanske presidenten ut poströster som ett sätt att rigga valet till fördel för demokraterna och Joe Biden. Att poströster skulle gynna Joe Biden var alla överens om eftersom demokratiska väljare tagit coronapandemin på större allvar och dessutom oftare är republikaner förtidsröstar/poströstar. Men det betyder ju inte att det är riggat. Fast för Trump fanns det strategiska skäl att ifrågasätta legitimiteten hos de röster som inte lämnats in i vallokaler på valdagen. Delvis har republikanska politiker spelat med i detta spel genom att vallagarna i flera av de delstater som nu presidentmakten avgörs i inte hade tillåtelse att räkna några röster före valdagen, även om de kommit in tidigare. 

Vi som följt det hela vet att scenariot var väntat. En till synes klar Trumpseger i flera delstater på valdagen som sedan minskar och kanske försvinner efter hand i takt med att förtidsröster och poströster räknas. Men Trump försöker få det till fusk och har försökt hävda att endast de röster som räknades på valdagen borde gälla. Givetvis struntprat, men Trump och kanske framförallt hans hängivna anhängare tror gärna på det. 

I Trumps fall handlar om att rädda bilden av sig själv som vinnare. Han kunde med upplägget att misskreditera poströster och förtidsröstande (som han visste skulle gynna demokraterna) hoppas att få en bild av att det var något skumt med valet. När det fanns ett resultat som pekade på att presidenten blev återvald på valdagskvällen som senare förändras med en "långsam blå våg", kunde en berättelse byggas om att det pågick valfusk och därmed ifrågasätta legitimiteten av valet. 

Det finns inte enligt valobservatörer eller några andra pålitliga källor uppgifter om något systematiskt valfusk. Trumplägret ännu så länge inte heller kunnat presentera några sådana. Nu ska det påpekas att det som görs i USA ifråga om överklaga valresultat och delar av processen samt begära omräkningar är helt legitimt och det kommer pågå ett tag. Men att påstå att det finns valfusk utan att presentera bevis har med rätta kritiserats starkt. Även av republikaner. Men Trump vill säkra bilden av sig själv som vinnare. Trumpismen tål inte att framstå som förlorare. 

Men att vara en god förlorare är en av de viktigaste tecknen på demokrati. I USA är det också kutym att den förlorande sidan ringer och gratulerar segraren och erkänner sig besegrad. Den undrar jag om Trump kommer att göra om Biden vinner. Vill Trump lära sig hur man gör, kan han alltid lyssna på John McCains tal efter valförlusten 2008. Titta HÄR.

Kommentarer

  1. Precis så är det. Men intressant att medierna inte verkar ha spelat med Trump i det här avseendet.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Den blomstertid nu kommer.... Veckans valaffisch v.28

Fyra spaningar i invasionens skugga

Vem gynnades av valbevakningen - en fråga om AB-index?