Hoten mot Sverige! veckans valaffisch v. 20


Negativa budskap har alltid förekommit i politisk kommunikation. Om man inte vill prata så mycket om de egna förslagen kan man ju alltid attackera motståndaren. Negativa kampanjer kan ta fasta på allt från ideologi, politiska sakfrågor till kandidaters personliga karaktär och kompetens. Bara det handlar om att racka ner på motståndaren.


En variant av negativa budskap är att måla upp hotbilder. Antingen om hur eländigt den nuvarande situationen och utvecklingen är eller vad som kommer hända om motståndarna får makten. Många menar att årets valrörelse kommer handla om kampen om verklighetsbilder. Men det har vi egentligen alltid haft.


I samtida valrörelser är det inte så vanligt med hotbilder, även om de förekommer. Helt klart är dock att det knappast blivit "värre" över tid. De allra flesta angreppen och hotbilder hittar vi i de stora ideologistriderna på 1920- och 1930-talet.


Högern skrämde med lömska röda ormar och bläckfiskar som slingrade kommunismens ondska runt Sverige. När det inte handlade om ideologier i djurskepnad framställdes de socialdemokratiska ledarna som ondskans och diktaturens hantlangare. "Röstar ni på dem kommer det att bli diktatur", var budskapet.

Även om högerpartierna var mest ihärdiga med negativa budskap fanns det många exempel på hotbilder från såväl Socialdemokraterna som Kommunisterna. Kapitalismens framtid målades i mörka färger och de borgerliga ansågs lura väljarna med oärliga kampanjer. Dessutom ville de inte fortsätta välfärdsbygget utan vrida klockan tillbaka.  Kampen om verklighetsbilder pågick från både höger och vänster.

Över tid och när folkhemsbygget fortskred mildrades kritiken. Bildspråket blev inte lika starkt och angreppen inte lika hårda på affischerna. För att nu hitta riktigt hård kritik får man gå till ytterlighetspartier där det fortfarande gick att hitta en lite hårdare politisk ton.


Så där har det fortsatt. Visserligen ser man fortfarande negativa budskap och angrepp, men numera är det oftast med en touch av satir, ordlekar och inget starkt symboliskt bildspråk. Men kampen om verklighetsbilder och hot om vad som komma skall är inget nytt.








Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Propagandainspektionen (vecka 1) - Våra favoritaffischer!

Varför skulle myndigheter inte berätta allt de vet? En liten undersökning med en hypotetisk fråga

Propagandainspektionen (vecka 26) - Den PR-kunnige uppkomlingen: Gustav Vasa, del 1