Supervalåret 2014

Så här inför supervalåret 2014 ägnade jag julledigheten att ladda upp med de första säsongerna av Vita huset. Vita huset och The Newsroom är de enda tv-serierna jag brytt om att följa systematiskt sedan Twin Peaks i början på 1990-talet.

Det som gör dem intressanta är att de skildrar både politik och medier med nyanser och i grunden ses politik (Vita huset) och journalistik (The Newsroom) som något positivt.

Det finns gott om journalistiska hjältehistorier i populärkulturen. Alla presidentens män, State of play, The insider m fl. Men skildringar där politik ses som något gott är det ont om. Istället brukar det vara inkompetens och maktfullkomlighet som präglar bilden när politiska skeenden får plats i populärkulturen. Komediserier som Javisst, herr minister, Starke man eller vilken konspirationsteoretiskt thriller som helst kan tjäna som exempel.

Vita huset är i detta avseende unikt. Visst finns det ett politiskt spel, men i grunden skildras aktörerna som att de drivs av övertygelse och en vilja att förändra samhället till det bättre. Dessutom är de alla oerhört kunniga och kompetenta.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Propagandainspektionen (vecka 1) - Våra favoritaffischer!

Varför skulle myndigheter inte berätta allt de vet? En liten undersökning med en hypotetisk fråga

Propagandainspektionen (vecka 26) - Den PR-kunnige uppkomlingen: Gustav Vasa, del 1