Man vill ju vara med....

Ibland säger jag lite skämtsamt att vi akademiker är som maffian. Inte i betydelsen att pressa pengar, hota med våld eller lägga hästhuvuden i sängar. Nej, men likt kriminella organisationer bygger akademin på att skulder alltid måste återbetalas. Den som tittar på universitetets organisationsscheman eller tjänstgöringsplaner kanske tror att de fått koll på hur forskarvärlden fungerar. Inget kunde vara mer felaktigt. I själva verket styrs forskarvärlden av en helt osynlig maktstruktur som vi själva dessutom hela tiden reproducerar. Allt handlar om att betala igen sina skulder. 


En forskare betalar alltid sina skulder

Nej, nu skarvar nog professorn, tänker någon. Men inte alls. Tittar jag tillbaka på det jag skrivit under de senaste åren är en förvånansvärt stor andel inte direkt kopplat till mina (betalda) forskningsprojekt. I stället har det handlat tjänster som ska återgäldas. ”Jag granskade ett manus för den tidskrift som du är redaktör för, nu vill jag ha ett kapitel till antologin som jag är redaktör för” osv. Ingen skulle givetvis säga det högt, men det är det fina i kråksången. Det behövs inte eftersom alla vet spelets regler. Skulder måste betalas igen.


Om att bli medlem i stammen

Varför blir det så här? Förklaringen är att akademiskt arbete är en intrikat väv av informella nätverk där forskare i samma fält är vänner, kollegor och hjälper varandra i karriären. En av mina kollegor beskrev det inte i termer av maffian utan istället som att forskare är som ”tribes” och frågan en ung forskare måste ställa sig är vilken "stam" man vill tillhöra. När forskaren blir stammedlem börjar nätet av beroenden vävas. Det skrivs ansökningar, artiklar, texter ska granskas och efter ett antal år är forskaren fullvärdig stammedlem, kanske till och med en av de äldste i stammen med den status som det ger. Men med ger ingen frihet. Snarare en ofrihet där dagar och veckor går åt till att betala igen skulder och tacka ja till antologikapitel, granska artiklar och ställa upp i olika sammanhang.


Det kostar att hoppa av

Kan man inte hoppa av? Visst går det, men det kostar att inte tillhöra stammen (eller maffiasyndikatet om ni nu vill använda den metaforen). Inbjudningar till konferenser, bokprojekt, forskningsprojekt eller vara keynote försvinner. Kanske inte direkt, men tackar man nej gång efter gång tynar sakta kontakterna med stammen bort. Vänder du gruppen ryggen och inte betalar dina skulder blir du osynlig. Men vi forskare är som alla andra sociala varelser och vill känna tillhörighet. Så att lämna gemenskapen är inget alternativ, istället tackar man ja till att skriva ännu ett kapitel i en forskarantologi.....

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Den blomstertid nu kommer.... Veckans valaffisch v.28

Fyra spaningar i invasionens skugga

Vem gynnades av valbevakningen - en fråga om AB-index?